Spinning Wheel Logo

music
one 2 five

Musikens inflytande på småbarn

Nederlandse vlag Nederlands
English flag English

Musiksagor

1. Gebbes egen ton

boekcover

häftad | 2016

Pris 99,99 kr

från 3 år

Gebbe är en groda som alla andra. Men han gör allt på sitt sätt. Ingen kan göra precis likadant. Gebbe har sin egen ton. En dag går han för att leta efter någonting nytt. Han hittar en ny leksak, en sorts boll som reagerar med ljud och färger på hans känslor. Så småningom lär han känna sin "GT" och lita på den. Hur han hittar den nya leksaken kan du läsa här.

Gebbes upplevelser är musikaliska och färgrika. De går lätt att känna igen i småbarns vardagsliv. Berättelserna är utmärkta att läsas hemma. De innehåller 30 musiklekar. Nästan alla går att göra utan att använda ett musikinstrument. De anknyter också till musiklektioner och musikterapi. Gebbes känslor får lov att vara med. De har getts färg och ton. Hur låter du när du är glad, ledsen, arg, … ?

Gebbes hoppHär kan du titta och lyssna på en presentation av "Gebbes egen ton" kapitel 1 och 2.

Djurens Dans 2. Djurens Dans Djurens Dans

Vad är det: Musik, rörelse, bild och text är de 4 elementen i den här musiksagan.

Berättelsen utspelas i min trädgård där dina barn träffar olika djur. De får härma och dansa dem.

Jag spelar pianomusik komponerad av Walter Carroll. Den är okomplicerad och lämplig för de flesta barn, från de mycket tysta till de mycket stökiga.

Leken har en balanserande verkan. Den bjuder på struktur och frihet. Det ger dig som förälder eller lärare möjlighet till att bygga upp en trygg och avspänd atmosfär.

För vem: Leken är lämpligast att göra tillsammans med barn från ca 1 till och med 5 års ålder.

Var: Hemma med dit eget barn. Leken fungerar också utmärkt på förskolan med hela gruppen.

Hur: Hela Djurens Dans kan spelas upp här:

Varför fungerar denna musiklek så bra?

Musik spelar en viktig roll i kommunikation. Föräldrar pratar med sina spädbarn på ett musikaliskt sätt. Musik är ett naturligt element i kommunikationen. Musik förenar.

Varje ålder har sin mognad och för barn från 1-5 år gör det stor skillnad. För de yngsta ligger betoningen på att göra något musikaliskt tillsammans i denna lek. För de äldsta tillkommer fantasispelet och förmågan att påbörja och avsluta en aktivitet på ett givet tecken.

Barnen stimuleras genom olika sinnesintryck och det underlättar läroprocesser. Människor tar nämligen till sig information på olika sätt. Alla barn kan lätt vara med.

Musiken i den här leken är rytmisk men den har ingen "beat", som föreskriver ett visst tempo. Barn kan otvunget forma sina rörelser. Den ena fjärilen är inte lik den andra!

Joep leker Djurens Dans

Joep leker Djurens Dans

Djurens Dans

Reaktion från Joeps farmor:

Tittade på Djurens Dans tillsammans med Joep (nästan 3 år gammal). Vi gjorde de olika rörelserna med anledning av bilderna. Roligt att göra. Snigeln som kryper, grodan som hoppar. Han var väldigt intresserad av hägern. (Först trodde han att det var en stork). De stora kliv han tog då han letade efter fiskarna. Om och om igen ville han titta på den scenen. Pianomusiken fick honom att spela med på bordsskivan. Det gjorde honom mycket glad.

white

space

white