Spinning Wheel Logo

music
one 2 five

Musikens inflytande på småbarn

Nederlandse vlag Nederlands
English flag English

music influences the body Musik påverkar kroppen

Musik kan man höra och se

Genom våra sinnen varseblir vi musik. Vi hör den och vi ser den. SER den? Javisst. En musikalisk upplevelse är också visuell.

Musikernas uttryck spelar en viktig roll. Av två musiker som spelar lika bra får den som visar engagemang genom mimik eller kroppsspråk mer uppmärksamhet av publiken.

Sedan gammalt är visuella komponenter förenade med musik. Tänk bara på balett, opera och musikal. Under en popkonsert används också visuella effekter. I musikvideor är bilderna av betydelse för hur man upplever musiken.

colored notes

Musik kan man känna

Ljud är vibration. Vibration kan man känna. Vår personliga resonanslåda är vår kropp.

Att varsebli genom att känna kallas även för taktil perception. Tack vare denna förmåga (förutom den visuella) kan också döva eller hörselskadade människor uppleva musik. Det kan de till exempel genom direkt kontakt med instrumentet och genom resonans.

Evelyn Glennie, en av världens främsta slagverkare, är döv sedan hon var 12 år. ”Vi lyssnar inte bara med våra öron utan med hela vår kropp”, säger hon.

Musik sätter igång rörelse

Kinestetisk perception är att varsebli genom rörelser. Musik får oss att röra på oss. Dans och musik är så pass förbundna med varandra, att det i vissa kulturer bara finns ett ord för dem.

Under en klassisk konsert tycker man oftast att det inte passar sig att släppa loss. Publiken sitter still och hostar bara i pausen. Men om du tittar noggrant ser du runtomkring att man gör små rörelser. En fot som omärkligt stampar takten, en hand som rör sig, ett huvud som nickar.

Någonstans i kroppen spänner sig alltid någon muskel, även om man sitter blickstilla.

movement

Musik ger balans

Också balanssinnet är inkopplat i musik. Det reagerar på rörelser. Det skickar signaler till hjärnan som påverkar våra ögonmuskler och vår hållning, så att vi inte ramlar omkull när vi dansar till exempel.

music balances the body

Gåshud och tårar av beröring

Det autonoma nervsystemet reglerar funktioner som andning, hjärtslag, utvidgning och sammandragning av blodkärl och många fler. Det orsakar kroppsliga reaktioner som vi inte medvetet har kontroll över.

Musik kan locka fram denna typ av reaktioner. Vi får gåshud när vi lyssnar på ett visst musikstycke, vi får tårar i ögonen, vårt hjärta slår fortare.

colored notes

white

Tillbaka till artiklar

white

white